Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rumunský mrtvý tah (dead lift)

Mrtvý tah (dead lift) je uznávaný a dle odborníků jeden z nejlepších cviků jak pro muže, tak i pro ženy. Při tomto cviku zapojujeme nejvíce svalů a právě u rumunského zapojujují ženy hlavně rizikové partie, proto bude pro tebe tím nejlepším cvikem na formování stehen a zadečku.

 mt.jpg

Důležité je u tohoto cviku ho správně provést, protože špatným cvičením si můžeš poškodit záda. Pokud se ho ovšem naučíš zvládat, není nic lepšího pro tvá stehna a zadek. Někdy je lepší se nechat zkontrolovat zkušeným trenérem, aby nevznikaly problémy.

rmt.jpg

Provedeš jej tak, že stojíš s rozkročenými nohami na šířku ramen. Ke cviku použiješ obouruční velkou nebo střední činku, ale dá se cvičit i s jednoručkami (viz. obr). Cílem je se předklánět dopředu a jít do podřepu, aniž bys hrbila záda. Záda musí zůstávat rovná - velmi důležitá věc! Ze spodní polohy směřuješ opět do vzpřímené, přitom právě zapojuješ potřebné svaly (snaž se na ně myslet) a narovnáš se až do mírného záklonu tak, aby jsi stahovala zadek. Aby jsi zabránila hrbení, snaž se hlavně "špulit" zadek.  

rmt4.jpg

Ze začátku nebude vůbec lehké si na tento cvik zvyknout, ale pokud vydržíš a překousneš to, dostane se ti dobrých výsledků. Doporučuji ti hlavně cvičit s obouručními činkami, zdá se mi to lepší, zapojuješ rovnoměrněji všechny svaly. Pokud si tento cvik osvojíš, určitě bude patřit k tvým nejoblíbenějším a to nejen díky jeho výsledkům.

Maty